VI VILL SKAPA HÅLLBART MODE FRÅN NATUREN

Världen står, som alla vet, inför ett omfattande klimathot. En stor bov i dramat är modebranschen som är både resurskrävande och en källa till utsläpp av växthusgaser och föroreningar. Vi på Olars Ulla tar miljöfrågan på största allvar. Vi vill ta vårt ansvar och minimera vår påverkan på miljön. Låt oss berätta lite om vad vi har gjort.

79 miljarder kubikmeter vatten användes i världens textil- och klädindustri 2015. Det kan jämföras med behoven i hela EU:s ekonomi, som uppgick till 266 miljarder kubikmeter år 2017.

Olars Ulla vill producera mode i material som är mindre vattenkrävande vid framställan. Ett medvetet val vi har gjort är att använda mycket lin. Lin är en mycket tålig växt som inte är så beroende av konstbevattning och kräver mindre kemikalier vid odlingen. Det beror på att lin växer i kallare och regnigare klimat och att de inte är lika utsatta och känsliga för skadeinsekter.

Textilproduktionen beräknas stå för omkring 20% av de globala rena vattenföroreningarna från färgning och appretering. Tvätt av syntetiska kläder beräknas stå för 35% av de primära mikroplasterna som släpps ut i miljön och en enda tvätt av polyesterkläder kan frigöra 700 000 mikroplastiska fibrer som sedan kan hamna i näringskedjan.

Olars Ulla har, sedan vi blivit medvetna om det, minimerat utbudet av polyester- och polyakryltyger i våra kollektioner. Vi använder oss hellre av natur- eller regenatfiber (från skog, exempelvis viskos) i stället för syntetfiber, då syntetfiber är plaster som är svårnedbrytbara och det kan dröja många hundra år innan de försvinner. Medan en natur- eller regenatfiber kan brytas ner på några år.

Modeindustrins tillverkning av kläder och skor beräknas stå för 10 % av de globala växthusgasutsläppen. Sedan 1996 har antalet kläder och skor som köps i EU ökat med 40%

Den viktigaste åtgärden för att minska miljöpåverkan från textilkonsumtionen är att förlänga livslängden på de textilprodukter som redan är tillverkade. Genom att fördubbla livslängden på ett plagg minskas klimatpåverkan och vattenanvändningen med nästan 50%. På Olars Ulla gör vi tidlösa kläder i slitstarka material, som ska tålas att bäras länge och som inte behöver bli utbytta pga trender. Om man sedan ändå tröttnar på plagget kan det med fördel skänkas/säljas vidare.

Vi jobbar också ständigt med att förbruka de resurser vi tagit fram. Kvarblivna tyger på fabrikerna efter produktion inventeras och tas upp i kommande kollektioner där de passar in. 

Vi vill att du som bryr dig om vår planet ska kunna bära Olars Ulla med gott samvete.

TILLVERKNING

Olars Ulla använder till stor del naturmaterial. Material som har mindre inverkan på naturen vid framställning.

Nästan hela vår- & sommarkollektionen 2024 är producerad i EU. Dessa EU-länder är samtliga medlemmar i ILO (International Labour Organization), vars mål är att främja social rättvisa och humana arbetsvillkor som en förutsättning för fred mellan och inom nationerna, emot barnarbete och människohandel.

Ullen i våra stickade ullplagg är av fin merinoull. Ullens fibrer mäts i mikron. För att ullen inte ska upplevas som stickig bör värdet ligga under 23 mikron. Vår ull mäter 19,5 mikron. All ull tenderar att noppa, speciellt på partier som utsätts för friktion, tex under armar. Fördelen med ullnoppor är att de lätt avlägsnas utan att plaggets kvalitet påverkas. 

I kollektionen AW 23/24 är alla ullplagg i 100% mulesingfri ull. Mulesing, som kan förekomma vid ullproduktion, är ett ingrepp som innebär att fåren skalperas för att förebygga angrepp från skadedjur. Metoden är djurplågeri och görs ofta utan bedövning. Dessutom är fodret i kollektionens kappor av hållbar kvalitet. Viskosen är producerad med en metod för att förhindra avskogning, bevara biologisk mångfald samt skydda mänskliga rättigheter och bomullen är ekologisk.

Vårt linne kommer från råvara som växt, vävts, behandlats och färgats i Europa. Till varje kollektion brukar vi även design minst ett eget tygmönster som vi printar på linet i Europa. Plaggen är sedan också sydda i Europa.

TVÄTT

Olars Ullas plagg tvättas efter produktion. Det gäller material som normalt maskintvättas hemma, som lin, viskos och liknande (ej ylle). Detta innebär att du får plagg som håller passformen och inte krymper efter att du tvättat dem. Hos Olars Ulla hittar du favoriter som håller över tid!