Material

Olars Ulla använder till stor del naturmaterial. Material som har liten inverkan på naturen vid framställning. 

Kläderna tillverkas i kvalitetsmaterial och målet är att ständigt öka andelen av miljövänliga material. Nu jobbar Olars Ulla aktivt för att all produktion ska göras i Europa, från garn till färdigt plagg. 

Här har vi samlat lite mer information om de material som finns i våra kollektioner just nu och hur de framställs.

Lin

Linnetyg framställs av växten lin. Linberedning handlar om att i olika steg bereda växten så att de långa spinnbara fibrerna inuti stjälken friläggs. Linet är en av människans äldsta grödor och har brukats minst sedan 5000 år f.Kr. Jämfört med bomull är linet skonsammare mot miljön då odlingsprocessen och förädlingen kräver mindre vatten. Lin kan odlas i svala klimat där skadedjur inte förekommer i lika hög grad och mängden bekämpningsmedel kan minimeras. Växten kräver inte heller mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg.

Vårt linne kommer från råvara som växt, vävts, behandlats och färgats i Europa. Till varje kollektion brukar vi även design minst ett eget tygmönster som vi printar på linet i Europa. Plaggen är sedan också sydda i Europa. Linets långa fibrer ger ett tyg som rätt skött kan överleva i generationer. Vi älskar det också för att det bara blir vackrare ju mer det används!

Enfärgat

I kollektionen väljer vi mellan tre olika grovlekar för att se till att plaggets naturliga egenskaper framhävs på bästa sätt. Svart och vitt linne är klassiker för Olars Ulla och kompletteras med nya färger som passar säsongens kollektion.

Linneråvaran har vuxit, blivit spunnet till garn, vävts och färgats i Europa, och plaggen är sedan också sydda i Europa.

Randigt

AW23-24 har vi ett underbart mjukt, smalrandigt linnetyg i svart, med vita ränder. Plaggen i detta tyg ger ett dressat och stiligt intryck. Mycket snyggt tycker vi! Och ett fint komplement till enfärgat linne. 

Linneråvaran har vuxit, blivit spunnet till garn, vävts och färgats i Europa, och plaggen är sedan också sydda i Europa.

Blommigt

Våra blommiga mönster kan nu nästan liknas vid en perenn, sett till dess återkommande och självklara plats i varje kollektion. Våra tryckta mönster i form av blommor och andra grafiska mönster är egenhändigt designade och tyget är därför unikt för Olars Ulla.

Linneråvaran har vuxit, blivit spunnet till garn, vävts och printats i Europa, och plaggen är sedan också sydda i Europa.

Fiskben

Detta är ett lite grövre linnetyg i 100% lin, som blivit ett återkommande inslag i våra kollektioner. Basen av fiskbensmönstret är en neutral natur/svart kombination som passar till nästintill allt. För att komplettera kollektionerna färgas sedan fiskbenet i matchande kulör.

Linneråvaran har vuxit, blivit spunnet till garn, vävts och färgats i Europa, och plaggen är sedan också sydda i Europa.

Ull

Ull är med sina egenskaper en unik råvara och ett sant funktionsmaterial. Den ventilerar, isolerar och absorberar på samma gång. Luftspalter i materialet ökar isoleringen av kroppsvärmen och håller dig varm. Förmågan att suga upp fukt gör också, att ett ylleplagg inte känns fuktigt och kallt mot huden. Ull stöter ifrån sig smuts och väta tack vare fettet lanolin, som täcker fibern. Därför behöver ullplagg inte tvättas ofta, utan kan med gott resultat vädras i fuktig väderlek.

Alla våra ullplagg är i 100% mulesingfri ull. Mulesing, som kan förekomma vid ullproduktion, är ett ingrepp som innebär att fåren skalperas för att förebygga angrepp från skadedjur. Metoden är djurplågeri och görs ofta utan bedövning.

Ylle

Ullen i våra ytterplagg kommer från får i Nya Zealand. Den är 100% jungfrulig ull. Jungfrulig ull kommer från levande får.

Ylletyget produceras i sin tur på en fabrik inom EU, där produktionen sker med mindre vatten, energiförbrukning och kemiska medel jämfört med konventionellt framtaget ylletyg. Kapporna är sedan också sydda inom EU.

Våra ytterplagg i ull är fodrade för att stoppa den svala vinden. Vårt foder är ett lyxigt mattsvart tyg som tillverkats av 53% ekologisk bomull och 47% FSC certifierad viskos. Då bomullen är ekologisk har den odlats utan användning av konstgjorda bekämpningsmedel eller gödningsmedel, och den innehåller inte heller några genetiskt modifierade organismer (GMO). Viskosen är en regenererad cellulosafiber som tillverkats av trä som kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk, det vill säga ett skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö. Tyget är vävt, behandlat och färgat inom EU där plaggen också sedan sys.

Merinoull

Ullen i våra stickade ullplagg är av fin merinoull.

Ullens fibrer mäts i mikron. För att ullen inte ska upplevas som stickig bör värdet ligga under 23 mikron. Vår ull mäter 19,5 mikron.

Våra stickade plagg i höstkollektionerna är tillverkade med en teknik som kallas fully-fashion. Den efterliknar den traditionella typen av stickning där plaggets delar stickas i sin slutgiltiga form av en stickmaskin och sedan sys ihop. Denna teknik är något mer arbetskrävande än att skära ut delarna ur stickade paneler, men ger betydligt mindre spill vid framställningen.

All ull tenderar att noppa, speciellt på partier som utsätts för friktion, tex under armar. Fördelen med ullnoppor är att de lätt avlägsnas utan att plaggets kvalitet påverkas.

 • Viskos jersey

  Detta fantastiska material som är mjukt och följsamt att bära, samtidigt som det skänker en perfekt balans mellan stil och bekvämlighet återfinns i alla våra kollektioner. Svart ligger som bas, komplementerat med vitt och under de varmare årstiderna också en uppfriskande färg.

  Viskosen är en regenererad cellulosafiber som tillverkats av trä. Trikån är färgad och stickad inom EU, där plaggen sedan också är sydda. Plaggen består av 96% viskos och 4% elastan. 

  Hampa-Tencil mix

  Hampa har liknande egenskaper som lin. Det kan odlas i kyligare klimatzoner och motstår angrepp utan bekämpningsmedel. Hampa kan också med fördel odlas på samma plats år efter år utan att utarma jorden. Växten tillför istället näringsämnen till jorden. Tencel är en fiber som utvinns från cellulosamassa av trä. Det är mjukt mot huden, har ett lyxigt skimmer och fint fall.

  Blandningen av dessa två kvaliteter hittas under SS24 i det smalrandiga blå-vita tyget.

  Denim

  SS24 kommer en denimlinje att ingå i kollektionen. Jeanstyget ger det råa, obehandlade intrycket, men är mjukt och följsamt, utan att vara elastiskt. Mycket behagligt att bära. Tyget innehåller 53.5% hampa, 43.8% bomull, 1.1% lyocell, 1% viskos, 0.6% polyester.

  Återvunnen denim

  För att framställa detta garn används jeans insamlade från avfallet av använda kläder. Kedjor och knappar avlägsnas. Tygbitarna reduceras sedan ner till fibrer, för att därefter åter spinns till garn. Garnet färgas inte utan behåller sin ursprungliga färg.

  Foder (till linne & ylle)

  Vårt foder är ett lyxigt mattsvart tyg som tillverkats av ekologisk bomull och FSC certifierad viskos. Blandningen består av 53% ekologisk bomull och 47% viskos (FSC). Då bomullen är ekologisk har den odlats utan användning av konstgjorda bekämpningsmedel eller gödningsmedel, och den innehåller inte heller några genetiskt modifierade organismer (GMO). Viskosen i sin tur är en regenererad cellulosafiber som tillverkats av trä som kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk, det vill säga ett skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö. 

  Tyget är vävt, behandlat och färgat inom EU där plaggen också sedan sys.