Material

Olars Ulla använder till stor del naturmaterial. Material som har liten inverkan på naturen vid framställning. 

Kläderna tillverkas i kvalitetsmaterial och målet är att ständigt öka andelen av miljövänliga material. Nu jobbar Olars Ulla aktivt för att all produktion ska göras i Europa, från garn till färdigt plagg. 

Här har vi samlat lite mer information om de material som finns i våra kollektioner just nu och hur de framställs.

Lin

Linnetyg framställs av växten lin. Linberedning handlar om att i olika steg bereda växten så att de långa spinnbara fibrerna inuti stjälken friläggs. Linet är en av människans äldsta grödor och har brukats minst sedan 5000 år f.Kr. Jämfört med bomull är linet skonsammare mot miljön då odlingsprocessen och förädlingen kräver mindre vatten. Lin kan odlas i svala klimat där skadedjur inte förekommer i lika hög grad och mängden bekämpningsmedel kan minimeras. Växten kräver inte heller mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg.

Vårt linne kommer från råvara som växt, vävts, behandlats och färgats i Europa. Till varje kollektion brukar vi även design minst ett eget tygmönster som vi printar på linet i Europa. Plaggen är sedan också sydda i Europa. Linets långa fibrer ger ett tyg som rätt skött kan överleva i generationer. Vi älskar det också för att det bara blir vackrare ju mer det används!

Enfärgat

I vår & sommarkollektionen väljer vi mellan fem olika grovlekar för att se till att plaggets naturliga egenskaper framhävs på bästa sätt. Svart och vitt linne är klassiker för Olars Ulla och kompletteras med nya färger som passar säsongens kollektion.

Linneråvaran har vuxit, blivit spunnet till garn, vävts och färgats i Europa, och plaggen är sedan också sydda i Europa.

Blommigt

Våra blommiga mönster kan nu nästan liknas vid en perenn, sett till dess återkommande och självklara plats i varje kollektion. Våra tryckta mönster i form av blommor och andra grafiska mönster är egenhändigt designade och tyget är därför unikt för Olars Ulla.

Linneråvaran har vuxit, blivit spunnet till garn, vävts och printats i Europa, och plaggen är sedan också sydda i Europa.

 • Viskos jersey

  Detta fantastiska material som är mjukt och följsamt att bära, samtidigt som det skänker en perfekt balans mellan stil och bekvämlighet återfinns i alla våra kollektioner. Svart ligger som bas, komplementerat med vitt och under de varmare årstiderna också en uppfriskande färg.

  Viskosen är en regenererad cellulosafiber som tillverkats av trä. Trikån är färgad och stickad inom EU, där plaggen sedan också är sydda. Plaggen består av 96% viskos och 4% elastan. 

  Hampa-Tencel mix

  Hampa har liknande egenskaper som lin. Det kan odlas i kyligare klimatzoner och motstår angrepp utan bekämpningsmedel. Hampa kan också med fördel odlas på samma plats år efter år utan att utarma jorden. Växten tillför istället näringsämnen till jorden. Tencel är en fiber som utvinns från cellulosamassa av trä. Det är mjukt mot huden, har ett lyxigt skimmer och fint fall.

  Blandningen av dessa två kvaliteter hittas under SS24 i det smalrandiga blå-vita tyget.

  Denim

  SS24 kommer en denimlinje att ingå i kollektionen. Jeanstyget ger det råa, obehandlade intrycket, men är mjukt och följsamt, utan att vara elastiskt. Mycket behagligt att bära. Tyget är 100% återvunnet och innehåller 53.5% hampa, 43.8% bomull, 1.1% lyocell, 1% viskos, 0.6% polyester.

  Återvunnen denim

  För att framställa detta garn används jeans insamlade från avfallet av använda kläder. Kedjor och knappar avlägsnas. Tygbitarna reduceras sedan ner till fibrer, för att därefter åter spinns till garn. Garnet färgas inte utan behåller sin ursprungliga färg. Detta garn används i SS24's varianter av Soprano och Stolla.

  Foder (till linne & ylle)

  Vårt foder är ett lyxigt mattsvart tyg som tillverkats av ekologisk bomull och FSC certifierad viskos. Blandningen består av 53% ekologisk bomull och 47% viskos (FSC). Då bomullen är ekologisk har den odlats utan användning av konstgjorda bekämpningsmedel eller gödningsmedel, och den innehåller inte heller några genetiskt modifierade organismer (GMO). Viskosen i sin tur är en regenererad cellulosafiber som tillverkats av trä som kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk, det vill säga ett skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö. 

  Tyget är vävt, behandlat och färgat inom EU där plaggen också sedan sys.